Nederland worstelt met het huisvesten van mensen die veel overlast geven in de buurt.

Het nieuwste concept voor deze groep komt uit Denemarken en heet ‘skaeve huse’, doorgaans eenpersoons-woonheden waarvan er zo’n tien bij elkaar worden geplaatst.

Gemeenten met plannen voor skaeve huse stuiten dikwijls op weerstand van buurtbewoners, schrijft Binnenlands Bestuur.

Al zolang mensen bij elkaar in buurten wonen, zijn er pogingen om ‘overlastgevers’ elders te herbergen. In koloniën als ‘pauperparadijs‘ Veenhuizen, in wijken ingericht als woonscholen – waar ook de Tokkies woonden-, of in afgelegen containerwoningen. De nieuwste variant ‘asowoningen’ heet ‘skaeve huse’, en hoewel dat klinkt als een hippe Scandinavische koffietent zitten bewoners er niet op te wachten.

Op petities.nl staan tenminste acht protesten tegen skaeve huse of een variant daarvan, meldt Binnenlands Bestuur, die een serie schrijft over deze woonprojecten waarvoor de Tweede Kamer een landelijke aanpak wil.

Want bewoners weten dat skaeve huse geen havermelk en kaneelbroodjes betekent, maar mogelijk overlast van mensen die elders kennelijk ook al de boel op stelten hebben gezet. ‘Not in my backyard’, zegt de buurt altijd.

Skaeve huse (scheve huizen of rare huizen) is een concept uit Denemarken dat in 2005 in Nederland werd geïntroduceerd. Het zijn prefab, containerachtige eenpersoons-woonheden waarvan er meestal vijf tot tien bij elkaar worden geplaatst om overlastgevers te huisvesten, al dan niet onder begeleiding en toezicht.

Degradatiewoningen, asocontainers, tokkiehokkies

Volgens Sociaal Werk Nederland was er in 1993 al een wethouder in Bergen op Zoom die een soortgelijk concept voorstelde onder de noemer 'degradatiewoningen'. Benamingen voor het concept hebben vaak een negatieve connotatie. Media reppen over 'asocontainers', tokkiehokkies of hufterwoningen.

De meeste gemeenten houden het inmiddels op skaeve huse, schrijft Binnenlands Bestuur.

Onder meer Haarlem, Waalwijk, Amersfoort en Den Helder zijn bezig met skaeve huse, maar de weerstand is groot. Ondanks positieve evaluaties waarbij overlast uit de reguliere woonwijken verdwijnt en op de nieuwe locaties beperkt blijft, zoals in Rotterdam.

Niet alleen bewoners zetten de hakken in het zand, ook de gemeenteraad heeft meer dan eens twijfels. Het kan daarom lang duren voordat plannen voor asowoningen worden uitgevoerd. In Utrecht duurde het negen jaar voordat er zeven skaeve huse stonden in Leidsche Rijn, aldus Binnenlands Bestuur.

Lees het hele artikel op Binnenlands Bestuur: ‘Asowoningen’ populairder, maar wel een bron van onrust